Kontakt:
- 533 162 960


Pyszne, szybkie i smaczne lody bananowe! Idealne na gorące dni jako zdrowy deser.
SKŁADNIKI:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g mielonego mięsa (np. z szynki wieprzowej, indyka)
1 łyżka sosu worcestershire lub sojowego
przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, suszone oregano, kurkuma
350 ml bulionu
50 g ryżu basmati
3 cukinie (po ok. 370 g)
2 pomidory
1 łyżka natki pietruszki
1 jajko
150 ...
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 70 g erytrytolu/ksylitolu
- 55 g mąki kukurydzianej
- 40 g mąki ziemniaczanej
Składniki na galaretkę:
- 2 opakowania galaretki bez cukru, na 500 ml każda (w dowolnym smaku)
- 750 ml wrzątku
- garść drobnych owoców (u mnie maliny, mogą być mrożone)
Składniki na polewę:
- 40 ml oleju kokosowego
- 40 ml mleka roślinnego
- 100 g gorzkiej czekolady (bez ...
Składniki na formą około 21 cm średnicy:
spód: 1,5 szklanki migdałów
100g suszonych daktyli (kilkanaście sztuk, niepełna szklanka)
niecała szklanka płatków owsianych (bądź szklanka wiórków kokosowych w wersji GF)
1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie)
masa: 200g kaszy jaglanej (1 szklanka)
100 ml syropu z agawy, do smaku
sok z 1 cytryny
niepełna szklanka orzechów nerkowca, namoczone na noc
1 ...
SKŁADNIKI (1 porcja):
1 szklanka mleka kokosowego
1/2 woreczka ryżu basmati
1 łyżka miodu
1 banan
garść truskawek
2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub kokosowego
prażone płatki migdałowe do posypania
WYKONANIE:
Ryż wsypać go garnka, zalać mlekiem i gotować około 20-30 minut pod przykryciem, na delikatnym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie ryż zmiksować blenderem na jednolitą ...
Składniki:
150 g mąki ryżowej
150 g mąki owsianej bezglutenowej
75 g skrobi ziemniaczanej
140 g oleju kokosowego
50 g mąki kukurydzianej lub ryżowej do rabarbaru
około 150 ml mleka roślinnego (należy dodawać stopniowo)
szczypta soli
3 łyżki ksylitolu do ciasta + 3 – 5 łyżek do rabarbaru
10 łodyg rabarbaru
puder z ksylitolu do posypana
PRZEPIS
1. Mieszamy suche składniki, dodajemy ...
Pianka:
1 szklanka (250 ml) gęstego jogurtu naturalnego
1 szklanka (250 g) świeżych lub mrożonych truskawek (mrożone wcześniej rozmrozić)
2 łyżki (30g) ksylitolu
3 łyżeczki (15 g) żelatyny
1/4 szklanki (60-70 ml) gorącej wody
Mus truskawkowy:
1 szklanka świeżych lub mrożonych truskawek (mrożone wcześniej rozmrozić)
1 łyżka (15 g) ksylitolu (opcjonalnie)
Dodatkowo:
świeże, letnie owoce do podania np.: poziomki ...
SKŁADNIKI:
500 g mąki orkiszowej jasnej
30 g świeżych drożdży
250 g ciepłego mleka
50 g ksylitolu/brązowego cukru
2 żółtka
50 g roztopionego masła
1 cukier waniliowy
Nadzienie:
300 g jagód
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
PRZEPIS:
1. W szklance przygotować zaczyn: 1/3 ciepłego mleka, drożdże, 3 łyżki mąki i cukier waniliowy wymieszać i zostawić pod przykryciem na 10 ...
SKŁADNIKI:
80 g cebuli
2 ząbki czosnku
25 g masła klarowanego
200 g zielonego groszku, mrożonego
200 g ziemniaków, obranych, pokrojonych na kawałki
150 g warzyw (marchewka, seler, pietruszka, por), obranych, pokrojonych na kawałki
800 g wody
1 łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
1 łyżeczka oregano
PRZEPIS:
1. Cebulę i czosnek drobno posiekać.
2. W garnuszku rozgrzać masło, wrzucić cebulę ...
Składniki na małą tortownicę o średnicy 18 cm lub na klasyczną tortownicę:
Składniki na ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
⅔ szklanki kakao
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka soli
2 szklanki mleka kokosowego
2 łyżki octu jabłkowego
⅔ szklanki roztopionego oleju kokosowego lub masła roślinnego
1 ½ szklanki cukru trzcinowego
Składniki na krem:
1 szklanka purée z dyni*
¼ szklanki syropu ...
Składniki:
Spód:
3 szklanki orzechów włoskich
2 szklanki daktyli
1/5 szklanki mocnej kawy
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli
Mus czekoladowy:
1,5 szklanki daktyli
2 puszki mleczka kokosowego, każda po 400ml (mleczko musi stać w lodówce około 1-2 dni, żeby się rozwarstwiło)
1,5 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki bardzo mocnej kawy
1/4 szklanki ...
Burger cielęcy 250 g "Lidl"
sól
pieprz
Dodatki:
2 domowe bułki grahamki
plasterki kiszonego ogórka
plasterki pomidora
liście sałaty
cienkie plasterki czerwonej cebuli
plasterki czerwonej papryki
kilka czarnych oliwek
ketchup
oliwa z oliwek/masło klarowane
Sos czosnkowy:
150 g jogurtu naturalnego
1 mały ząbek czosnku
1 łyżka musztardy
Jogurt wymieszać z musztardą i rozgniecionym ząbkiem czosnku.
PRZEPIS:
1. Przed przygotowaniem ...
Babka (forma z kominem o średnicy 22 cm):
1½ szklanki (200 g) mąki orkiszowej jasnej lub zwykłej mąki pszennej
3 łyżki (50 g) mąki ziemniaczanej
½ szklanki (125 ml) oleju
½ szklanki (150 g) jogurtu naturalnego
½ – ¾ szklanki (100 g – 150 g) ksylitolu
3 jajka
1 pomarańcza
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
Lukier:
3-4 łyżki ...
Spód:
6 pełnoziarnistych herbatników
Krem jaglany:
1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy jaglanej
2 ½ szklanki (625 ml) mleka (może być mleko roślinne np.: migdałowe)
2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
1 laska wanilii
Karmel daktylowy:
¾ szklanki (100 g) suszonych daktyli
½ szklanki (125 ml) ciepłej wody
2 łyżki (50 g) masła orzechowego 100%
Polewa czekoladowa:
½ tabliczki (50 ...
Składniki:
200 g bananów, dojrzałych (2-3 szt.), pokrojonych na kawałki
170 g miodu
lub 170 g syropu z agawy
250 g masła orzechowego, podzielonego na kawałki
200 g mąki owsianej
1 łyżeczka octu jabłkowego
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 szczypta soli
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę na muffinki wyłożyć papierowymi papilotkami, odstawić.
Do naczynia miksującego ...